Van september 2018 tot januari 2019 heb ik de minor Meesterwerken in de Westerse cultuur gevolgd als vrij onderdeel van mijn opleiding. Bij deze minor leer je in een half jaar tijd de grote lijn van de kunstgeschiedenis via van de modules Meesterwerken belicht, Renaissance, Kunstfilosofie, Literaire motieven en Modernisme.
Als afsluiting van de minor kregen we individueel de opdracht om een kunstenaar of kunststroming te kiezen en daarmee de Meesterproef uit te voeren, een opdracht waarbij je zelf iets gaat maken dat te maken heeft met de gekozen kunstenaar of kunststromimg.

Andy Warhol en popart

Ik heb bij deze opdracht gekozen voor de stroming popart en de kunstenaar Andy Warhol. Ik heb dit altijd al een interessant persoon gevonden en ik hou heel erg van zijn kunstwerken. Andy Warhol staat bekend om zijn zeefdrukken, de techniek die ik ben gaan gebruiken voor mijn Meesterproef. Om meer over Andy Warhol en popart te leren heb ik onderzoek gedaan door boeken en documentaires over Andy Warhol te lezen en bekijken. Tijdens dit onderzoek kwam ik erachter dat Andy geobsedeerd was met de consumptierevolutie, en gebruikte dit als onderwerp voor zijn kunstwerken.

Consuminderen

Ik wilde het onderwerp consumptierevolutie omzetten naar iets dat meer bij deze tijd past: consuminderen. Ik vind het belangrijk om bewust bezig te zijn met het milieu en ben op zoek gegaan naar verschillende campagnes over het verminderen van het gebruik van plastic en het eten van vlees. Mijn ontwerp voor de Meesterproef is een sterke afbeelding waarbij meteen duidelijk is waar het over gaat: dieren eten.

Meesterproef

Om de Meesterproef uit te voeren heb ik onderzoek gedaan naar zeefdruktechnieken. Ik heb uiteindelijk de zeefdrukset van Bobbinhood gebruikt om mijn eigen ontwerp op linnen tasjes te zeefdrukken. Ik heb vier verschillende kleurcombinaties gebruikt voor de tasjes, net zoals Andy Warhol vaak bij zijn schilderijen deed.

Naam: Koeburger
Project: Meesterproef Minor Meesterwerken in de Westerse Cultuur
Tools: zeefdruk
Datum: januari 2019